Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Perbandingan Kamera: Xiaomi Mi A3, Mi 9T, & Mi A2

Mi A3 vs Mi A2

Set 1

Gambar ini diambil menggunakan mode auto dengan HDR juga disetkan kepada auto. Kedua-dua Mi A3 dan Mi A2 miliki profil warnya yang hampir serupa. Julat dinamik juga hampir sama.

Apabila dizum 100%, sensor 48MP pada Mi A3 nyata berikan kelebihan kepadanya. Imej nampak lebih jelas beserta butiran yang tinggi. Tapi Mi A2 tidak tertinggal jauh dibelakang.

Kedua-dua Mi A3 dan Mi A2 tidak diiklankan miliki lensa telefoto. Tapi saya dapati portret Mi A2 miliki jarak fokal yang lebih jauh tapi tidak signifikan. Potret daripada Mi A2 lebih mampat kompisinya antara subjek dan latar.

Mi A2 hadapi sedikit kesukaran untuk mengasingkan subejk daripad alatar untuk kesan bokeh. Ia boleh dilihat pada bahagian kanan atas kepala subjek. Mi A3 pula tidak menghadapi masalah yang sama.

Untuk gambar selfie, skin tone dairpada Mi A2 saya dapati lebih semula jadi berbanding Mi A3 yang lebih pekat.

Di bahagian gambar lowlight, saya dapati yang Mi A3 ada julat dinamik yang lebih luas berbanding Mi A2.

Apabila dizum 100%, Mi A3 masih mengekalkan butiran daripada gambar, contohnya gambar wajah atlet pada iklan. Berbeza dengan Mi A2, gambarnya sudah kelihatan pudar dan hilang butiran.

Mi A2 tiada night mode yang khusus sebab ketika itu mode itu masih belum popular dalam kalangan telefon. Yang ada cumalah mode HHT. Mi A3 ada night mode khusus dan berikut adalah hasilnya.

Hasil gambar yang sama, apabila dizum 100% sudah mencair butirannya.

Kesimpulan

Ketiga-tiga telefon adalah kompeten daripada segi keupayaan kameranya. Yang mengagumkan adalah Mi A2 yang agak berusia masih boleh bersaing dengan telefon yang lebih baru, cumanya ketiadaan lensa telefoto ataupun wide menyebabkan dua telefon yang lain mengatasinya.

BACA  UNBOX: Asus ROG Phone 3 dan cara menggunakannya sebagai telefon gaming

Antara Mi 9T dan Mi A3, prestasi kamera antara mereka adalah hampir sama sungguhpun Mi 9T ada kamera telefoto. Tapi daripada sudut lain, Mi 9T ada beberapa kelebihan seperti SoC yang nyata lebih berkuasa, RAM yang lebih besar, dan rekaan kamera pop-up yang lebih segar.

Sekiranya anda miliki Mi A2, anda tak perlu naik taraf sekiranya kamera adalah satu-satunya yang anda pertimbangkan. Tapi jika atas sebab lain, Mi A3 adalah naik taraf yang baik kerana anda dapat SoC yang lebih baru dan bateri yang lebih besar.

Cumanya, pada bahagian skrinnya telah turun taraf daripada FHD+ ke HD+.

Contents