Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Paip air LRA Sungai Selangor pecah, jejas bekalan air di beberapa kawasan Lembah Klang

Pengendali bekalan air di Selangor dan Kuala Lumpur, Air Selangor petang ini memaklumkan terpaksa menghentikan tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (LRA SSSP1) untuk kerja pembaikan. Ini kerana terdapat paip air yang menyalurkan bekalan air terawat mengalami kebocoran.

Kerja pembaikan ini dijangka siap sepenuhnya pada pukul 8 pagi, hari Ahad, 18 Oktober 2020.

Bekalan air dari LRA SSP1 akan ditutup pada pukul 9 malam hari ini, 17 Oktober dan ia akan meyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual di 686 kawasan. Antara kawasan yang terkesan dari gangguan bekalan air ini ialah Wilayah Petaling, Gombak, Klang, Shah Alam, Kuala Lumpur dan Hulu Selangor.

Bekalan air akan mula disalurkan secara berperingkat setelah kerja pembaikan siap dan sistem rawatan air di loji beroperasi seperti, dijangka pukul 2 petang, hari Ahad, 18 Oktober 2020. Semak senarai kawasan yang terlibat di dalam lampiran di bawah.

Oleh itu, pengguna di kawasan yang terkesan, dinasihatkan untuk menyimpan bekalan air secukupnya sebelum penutupan air dibuat. Pengguna juga dimohon menggunakan air secara berhemat.

Air Selangor akan memaklumkan perkembangan terbaru berkaitan insiden ini dari semasa ke semasa, menerusi media sosial seperti Facebook, Twitter, aplikasi Air Selangor dan laman web www.airselangor.com.

Sumber: Air Selangor

BACA  Kini masyarakat boleh kesan kawasan potensi banjir dengan mudah melalui aplikasi My Public Info Banjir