Robot Kini Mampu Nilai Tahap Estetik Gambar Anda

Enjin carian Google pada hari ini sangat hebat sehinggakan kita boleh mencari gambar objek spesifik malahan warnanya pun boleh dikenal pasti olehnya. Tapi, para pengkaji di Google ingin membawanya selangkah kedepan dengan memberikan keupyaan untuk menilai tahap estetik gambar itu menggunakan Neural Image Assesment (NIMA).

NIMA menilai gambar yang berlainan kualiti dan memberi skor

Jika sbeleum ini, komputer hanya mampu membezakan antara gambar yang tajam dengan gambar yang kabur, NIMA adalah sebuah sistem rangkaian neural yang boleh mengkelaskan nilai estetika sesuatu gambar dalam skala 1 hingga 10. Pengekalasan dibuat menggunakan beberapa pemboleh ubah seperti:

  • menganalisis carta histogram gambar
  • menghubungkaitkan penilaian daripada manusia dengan pola histogram

NIMA masih dalam fasa awal dan ia masih memerlukan jutaan input bagi menambah baik keituan algoritmanya. Sebab itulah Google menyediakan ruang penyimpanan tanpa had kepada anda di perkhidmatan Google Photo. Ia mungkin digunakan untuk menyuap algoritma ini dengan data-data yang diperlukan.

Skor estetik NIMA (dalam kurungan) dibandingkan dengan AVA, kaedah penilaian estetik tercanggih setakat ini

Sungguhpun NIMA dilihat sebagai satu alat yang amat berkuasa untuk menilai gambar, ada juga yang tertanya-tanya bagaimana ia akan mengedalikan input daripada artis-artis inovatif. Golongan ini adalah yang mencuba sesuatu yang baru dan mungkin tidak selari dengan trend semasa. Misalnya adakah NIMA akan melihat hasil seni Van Gogh dan Leonardo da Vinci sebagai cantik?

[Sumber: Google]