Taiwan hentikan rangkaian 3G menuju ke arah 4G sepenuhnya

Selepas menghentikan rangkaian 2G sepenuhnya tahun lepas, National Communications Commission Taiwan (NCC) mengumumkan semua syarikat telekomunikasi (telco) Taiwan perlu mengubah pelanggan mereka ke 4G sepenuhnya tahun ini. Bermakna, mereka perlu mengubah 6.43 juta pelanggan 3G kepada rangkaian 4G sebelum 31 Disember 2018.

Taipei Times melaporkan, lesen 3G di Taiwan akan tamat hujung tahun ini manakala servis 3G akan dihentikan sepenuhnya pada tahun 2019.

Setakat ini hanya Asia Pacific Telecom sahaja yang telah menghentikan operasi 3G mereka. Manakala 4 lagi telco di Taiwan iaitu Chunghwa Telecom, Taiwan Mobile, Far EasTone dan Taiwan Star masih menjalankan rangkaian 3G menggunakan band 2100MHz.

Dijangkakan perubahan penamatan rangkaian 3G ini lebih lancar berbanding penamatan servis 2G pada Julai tahun lepas. Ini kerana telco masih mengekalkan pegangan spektrum 2100Mhz mereka yang kini digunakan di rangkaian 3G.

Singapura dan Australia adalah antara negara yang telah menghentikan rangkaian 2G, di mana telefon mudahalih seperti Nokia 3310 tidak lagi boleh digunakan di sana kerana tidak menyokong 3G. Laporan Mobile World Live mendapati Thailand dilihat semakin hampir menamatkan 2G, melihatkan jumlah pengguna 2G tinggal sekitar 1% sahaja.

Malaysia pula masih belum kedengaran sebarang rancangan untuk menamatkan rangkaian 2G. Hanya telco baru Yes4G sahaja yang menggunakan rangkaian 4G sepenuhnya di Malaysia, di mana mereka mendapat pujian dari OpenSignal baru-baru ini.

[Sumber: TelecomAsia]

BACA  Grab Indonesia Sediakan 50 Kereta Elektrik Dalam Servis GrabCar Mereka