Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Data Facebook Anda Mungkin Diguna Untuk Pengaruhi Pilihanraya

Apa signifikannya?

Tahukah anda yang Facebook kini sedang disiasat oleh pelbagai pihak berkuasa A.S perkongsian data 50 juta pengguna Facebook secara tidak sah dengan pihak ketiga?

Ia bermula dengan Aleksandre Kogan yang memiliki sebuah syarikat Global Science Research. Pada minggu lalu, terdapat seorang whistle blower mendedahkan yang pada 2014, sebanyak 50 juta akaun Facebook maklumatnya telah dituai.

Cara ia dituai adalah melalui contoh kuiz personaliti yang saya nyatakan di awal tadi.

Kogan kemudiannya berunding dengan sebuah syarikat yang bernama Cambridge Analytica (CA) untuk bberkongsi data itu. CA adalah syarikat yang menyediakan khidmat kepada pihak korporat dan juga parti politik untuk “ubah suai” persepsi golongan sasaran.

Menggunakan data yang dituai tadi, CA membangunkan perisian yang amat berkuasa yang boleh meramalkan tingkah laku individu, misalnya di peti undi.

Mengapa Saya Kata Yang Ia Mungkin Digunakan Untuk Pengaruhi Keputusan Pilihanraya Kelak?

Semasa kempen pilihanraya presiden Amerika Syarikat baru-baru, Robert Mercer seorang jutawan yang bergiat dalam lapangan hedge fund telah melabur USD 15 juta pada Cambridge Analytica.

Syarikat itu telah berkhidmat untuk tiga calon presiden termasuklah presiden Trump sendiri. Apa yang mereka lakukan adalah menganalisis jutaan data pengundi untuk mencari golongan pengundi yang paling mudah dipujuk seupaya berpihak kepada calon-calon tertentu.

Caranya adalah dengan menghantar mesej propaganda yang ditempa unik untuk golongan tertentu melalui media sosial dan mereka mengesahkan yang ia berjaya melonjakkan dana derma yang diterima calon presiden dan seterusnya menjadi penyebab kepada kejayaan presiden Trump.

Mark Turnbull, pengarah urusan Cambridge Analytics, dalam satu rakaman rahsia berkata “Kami pernah lakukannya di Mexico, kami pernah lakukannya dan Malaysia, dan kini kami akan berkhidmat di Brazil…”

BACA  Hands-on Honor 9A: Satu lagi peserta dalam kebanjiran telefon kelas harga patut

Terus ke minit ke 05:50 untuk petikan itu.

Tidak mustahil taktik yang serupa sedang digunakan di Malaysia lebih-lebih lagi menjelang Pilihanraya Umum 2018 ini.

Contents