Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

GrabFood dan GrabPay akan diperkenal seawal bulan Mei

Grab hari ini mengumumkan perancangan mereka untuk meluaskan lagi perkhidmatan mereka dari pengangkutan, kepada penghantaran makanan dan sistem kewangan melalui GrabFood dan GrabPay. Ia bakal saling melengkapi satu sama lain semua perkhidmatan yang disediakan Grab.

Pengurus Grab Malaysia, Sean Goh menjelaskan kepada media dalam pertemuan pagi tadi, bagaimana perkhidmatan Grab boleh melengkapi hidup mereka dalam segenap aspek. Beliau menerangkannya menerusi satu video yang menunjukkan contoh perkhidmatan Grab digunakan seharian.

Grab mensasarkan untuk mengintegrasi semua perkhidmatan pengangkutan awam dan swasta agar dari dalam satu aplikasi. Pembayaran juga boleh dibuat tidak kira secara online atau offline dari menggunakan dompet elektronik GrabPay, salah satu ciri masyarakat nirtunai.

Sementara mencapai wawasan Grab itu, mereka perlu memperkenalkan dahulu perkhidmatan ini secara berperingkat. Seperti GrabFood, yang kini dalam peringkat ujian dan dijangka boleh digunakan sepenuhnya pada akhir bulan Mei ini.

Untuk peringkat awal, GrabFood akan beroperasi di Lembah Klang. Grab cuba membawa peniaga sedia ada di dalam UberEats, untuk menyertai senarai kedai di GrabFood.

Bayaran untuk menggunakan GrabFood serta pengangkutan Grab pula, tidak lama lagi akan menggunakan dompet elektronik GrabPay. Ia bukan sahaja menjadikan transaksi lebih pantas, malah ia memberi ruang kepada lebih ramai pengguna walaupun mereka tidak memiliki sebarang perkhidmatan bank seperti perbankan internet serta kad debit atau kredit.

BACA  Grab Kongsi Inisiatif Yang Mereka Ambil Untuk Bendung COVID-19