fbpx

Harga peranti Samsung pasca SST sama seperti GST 0%

Sudah seminggu September berlalu bermakna sudah seminggu juga cukai SST mula berkuatkuasa di Malaysia. Peranti seperti telefon pintar telah dimaklumkan dikenakan cukai SST sebanyak 5%, tetapi beberapa pengeluar seperti OPPO dan vivo telah menyatakan tidak akan menaikkan harga bersama ketibaan SST.

Kini, gergasi pengeluar produk elektrik dan elektronik dunia, Samsung turut menyatakan tidak akan menaikkan harga peranti keluaran mereka di Malaysia. Yang menariknya, harga yang kekal ini sama seperti sewaktu GST dicutikan kepada 0%.

Kami memeriksa senarai harga telefon pintar Samsung menerusi laman web Samsung Malaysia. Beberapa peranti telah kami kenal pasti harganya kekal sama seperti waktu GST 0%. Antaranya ialah Galaxy S9 dan S9+, Galaxy A8 Star, Galaxy A6 dan A6+, Galaxy J8, Galaxy J6 serta Galaxy J4.

Kita boleh lihat bagaimana harganya sama di GST 0% pada Galaxy S9 dan S9+, kerana peranti ini dilancarkan semasa GST 6%. Selepas GST 0%, ia diturunkan harga dengan membuang 6%. Sekarang dapat dilihat harganya masih sama dengan GST 0%.

Selain telefon pintar, peranti lain yang turut dikekalkan harga selepas ketibaan SST ialah tablet dan peranti boleh pakai seperti jam pintar.

Untuk maklumat lanjut tentang produk Samsung serta harganya, layari laman web Samsung Malaysia di www.samsung.com/my/

BACA  Dalam diam Samsung perkenal tablet 5G pertama mereka