fbpx

Isyarat Telco Lemah Melanda KLIA Untuk Tiga Bulan Yang Akan Datang

Jika anda sering menggunakan KLIA sebagai laluan perjalanan, anda mungkin perlu bersiap-sedia kerana cakupan isyarat telefon dalam premis itu bakal terganggu untuk beberapa bulan yang akan datang.

Hal ini disebabkan, pihak pengendali KLIA/KLIA2, Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) sedang giat menambah baik infrastruktur pemancar isyarat selular dalam lapangan terbang terbesar di Malaysia itu.

Menurut TheStar Online, MAHB dipercayai telah menukar kontraktor, daripada Skai Network Sdn. Bhd. kepada edotco Group untuk menyediakan penyelesaian isyarat selular di dalam banggunan. Walau bagaimanapun, menurut sumber, kesilapan terbesar mereka adalah memadamkan terus infrastruktur lama untuk memulakan proses pemasangan infrastruktur baru.

Ia dilihat menjejaskan ribuan pengguna tidak kiralah pada pihak penumpang ataupun syarikat penerbangan yang bergantung kepada Internet selular untuk berkomunikasi.

Dalam satu pengumuman, MAHB ada menyatakan yang inisiatif pendigitalan Airport 4.0 akan mengambil masa sehingga tiga bulan lamanya dan pengguna Internet mudah alih di dalam banggunana KLIA bakal berdepan dengan kengendalaan servis.

Antara langkah-langkah pembendungan yang diambil mereka adalah seperti meletakkan telefon talian tetap di kaunter maklumat serta memastikan sambungan Wi-Fi di sana sentiasa berjalan bagi memastikan pengguna masih boleh bersambung ke Internet pada setiap masa.

BACA  Telefon gaming terhebat dunia akan tiba di Malaysia pertengahan Oktober