fbpx

Stripe, platform pembayaran antarabangsa buka pendaftaran Beta di Malaysia

Stripe merupakan sebuah startup berkenaan platform transaksi dalam talian, kini membuka pendaftaran Beta mereka di Malaysia. Perkara ini diumumkan oleh pengasas bersamanya, Patrick Collison di twitter beliau.

Stripe ditubuhkan pada tahun 2010. Ia merupakan sebuah syarikat yang menyediakan penyelesaian transaksi dalam talian seperti pembayaran, perisian dan teknologi berkaitan, untuk membolehkan syarikat menerima dan menguruskan transaksi dalam talian.

Dalam pengumuman tersebut, Malaysia merupakan salah satu dari enam negara baru yang diumumkan sedia menggunakan perkhidmatan Stripe. Lima lagi negara lain merupakan negara yang terletak di Eropah iaitu Estonia, Poland, Greece, Lithuania dan Latvia.

Pemilihan Malaysia menjadi petunjuk potensi besar untuk perniagaan dalam talian di peringkat antarabangsa. Dengan tambahan enam negara ini, Stripe kini beroperasi di 32 buah negara.

Dalam temuramah bersama Bloomberg, pengasas bersama Stripe, John Collisson berkata, 5% dari perdagangan antarabangsa terdapat dalam talian, manakala 95% lagi di luar talian. Dengan lebih banyak perniagaan berkembang ke dalam talian, maka semakin banyak transaksi dalam talian dibuat.

Patrick (kiri) dan John (kanan) dalam temuramah bersama Bloomberg

Stripe mahu membuka jalan untuk perniagaan ke dalam talian dan bertransaksi di pasaran antarabangsa. Di samping itu, Stripe menerima komisyen berdasarkan transaksi yang boleh dijalankan di mana-mana negara.

Selain transaksi, Stripe turut mengembangkan syarikat melalui inisiatif lain. Mereka menerbitkan majalah kejuruteraan perisian setiap suku tahun, serta baru sahaja mengambil alih forum entreprenuer Indie Hackers. Stripe juga baru menyertai dunia percetakan menerusi Stripe Press dan mencetak buku mengenai ekonomi, teknologi dan pengurusan.

BACA  Jimat 28% menyewa Gocar dalam pakej terbaru KLIA Ekspres + Gocar

Kepada perniagaan di Malaysia yang berminat untuk mencuba perkhidmatan Stripe, boleh mendaftar program Beta mereka di sini.