fbpx

Tiga Kelainan Yang Dibawakan Mi 9 Berbanding Mi 8

Kali terakhir flagship Xiaomi, siri Mi diumumkan di Eropah adalah Mi 5 dalam tahun 2016. Tiga tahun kemudian, pengeluar itu sekali lagi kembali ke Barcelona dengan Mi 9. Ramai yang beranggapan Mi 8, flagship terakhir diumumkan mereka adalah sebuah produk yang baik.

Apakah penambahbaikkan yang akan dimiliki Mi 9 berbanding Mi 8?

1. CPU Lebih Moden

Xiaomi Mi 9 akan hadir diperkasa cip Snapdragon 855. Ia adalah cip 7nm pertama daripada Qualcomm yang mengandungi 8 teras heterogenus.

Heterogenus bermakna konfigurasi big.LITTLE tak lagi digunakan sebaliknya teras “big.medium.little” untuk pastikan CPU menjalankan tugas seoptimum mungkin.

2. Trikamera belakang yang versatil

Dwikamera belakang Mi 8 kini digantikan dengan trikamera. Lebih menarik, kesemuanya boleh digunakan untuk menangkap gambar dan bukannya salah satunya hanya hiasan semata.

Kamera utama diberikan sensor IMX586 48MP dengan bukaan apertur F1.75 manakala kamera kedua untuk mengezum 2x dengan sensor 12MP.

Pertama dalam produk Xiaomi, Mi 9 akan ada kamera bersudut pandang lebar. Pada sudut 117 anda bakal beroleh gambar seperti kamera aksi.

3. Tiada pengimbas cap jari di belakang & pengecasan pantas 27W

Mengikuti trend semasa, Xiaomi kini menanam pengimbas cap jari disebalik paparan telefon. Ia menjadikan bahagian belakang telefon lebih kemas dan minimalistik.

Walaupun dijangka menggunakan kemasan kaca untuk bahagian belakangnya seperti Mi8 dulu, tidak kedengaran pula pengecasan wayarles Qi akan hadir padanya.

Namun begitu, pada bahagian bateri berlaku peningkatan dariapda 3,400mAh ke 3,500mAh dan ia bakal mendukung fungsi pengecasan pantas 27W untuk mengisinya.

Harga Mi 9

Xiaomi Mi 9 akan dilancarkan pada 24 Februari 2019, sehari sebelum temasya MWC 2019. Daripada khabar angin yang bertiup kencang, Xiaomi Mi 9 akan dijual pada harga bermula RMB 2,999 dengan konfigurasi RAM 6GB serta storan 128GB.

BACA  Facebook perbaharui wajah korporat, kini dikenali sebagai FACEBOOK