fbpx

Touch n Go dan EZ-link bergabung cipta kad Combi dua matawang

Pemukiman Perdana Menteri Malaysia dan Singapura semalam, telah menghasilkan beberapa kerjasama dan salah satu darinya ialah kad Combi dwi matawang. Ia adalah kad yang menggabungkan fungsi kad Touch n Go dari Malaysia dan EZ-Link dari Singapura.

Dengan satu kad Combi ini, pengguna di kedua-dua negara boleh menikmati kemudahan yang ditawarkan oleh Touch n Go dan EZ-Link, di Malaysia dan Singapura. Antara kemudahan tersebut ialah pembayaran jalan elektronik di Singapura, tol lebuhraya di Malaysia dan tempat meletak kenderaan. Di samping itu, ia juga akan boleh digunakan untuk membeli-belah dan di kedai makan.

Kad Combi ini akan menyimpan nilai matawang dalam dompet berbeza. Jika nilai Dolar Singapura habis digunakan, ia tidak boleh membuat bayaran menggunakan nilai Ringgit Malaysia. Begitu juga sebaliknya. Cara penggunaan dan tambah nilai kad ini akan dijelaskan kemudian menghampiri pelancarannya.

Kad dwi matawang ini dijangka akan dilancarkan sekitar suku keempat 2019. Sehingga kini, EZ-Link telah mengeluarkan sekitar 30 juta kad CEPAS EZ-Link di Singapura manakala Touch n Go pula memiliki lebih 23 juta pengguna aktif di Malaysia.

Maklumat lanjut tentang Touch n Go boleh diperoleh di laman web www.touchngo.com.my manakala EZ-Link pula di www.ezlink.com.sg

BACA  Samsung Perkenal Sensor Kamera 108MP, Tertinggi Setakat Ini Untuk Telefon