Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Celcom sudah bersedia pamer kekuatan 5G di Showcase 5G Pertama Malaysia

Putrajaya bakal dihujani dengan rangkaian 5G minggu depan apabila mengadakan Showcase 5G Pertama Malaysia yang berlangsung dari 18-21 April 2019. Pelbagai syarikat telekomunikasi bakal menyertainya. Salah satunya ialah Celcom yang melaporkan telah bersedia di lokasi showcase tersebut.

Celcom merupakan salah satu anggota Pasukan Khas 5G yang ditubuhkan pada November 2018 oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Hari ini, lokasi ujian untuk rangkaian 5G Celcom telah bersiap sedia di Putrajaya.

Pihak media telah dibawa melawat tapak ujian tersebut, diketuai oleh Ketua Pegawai, Industri Digital SKMM, Gerard Lim bersama-sama Ketua Pegawai Rangkaian, Celcom Axiata Berhad, Yap Chee Sun.

Celcom telah lama menjalankan ujian rangkaian 5G di Malaysia, seawal Mei 2017. Dalam pameran yang akan bermula pada 18 April nanti, Celcom akan menonjolkan kebolehannya melalui beberapa kes penggunaan (use cases) yang merangkumi dialog hologram, kereta autonomi pandu sendiri dan persidangan maya.

BACA  Semak cara mendapatkan 1GB data percuma dan inisiatif percuma lain sepanjang PKP di sini