Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Samsung mahu hasilkan teknologi skrin baru yang belum pernah ada

Kebanyakkan pengeluar telefon pintar pada masa kini mempunyai rekaan skrin yang luas. Ini kerana mereka ingin memastikan kepuasan dalam pengalaman menonton telefon pintar tersebut. Namun, rekaan sedemikian tidak dapat dicapai kerana terdapatnya ‘gangguan’ kamera hadapan.

Bagi merealisasikan perkara tersebut, terdapat banyak rekaan kamera hadapan yang direka pada masa kini seperti, rekaan notch, kamera timbul, teknologi gelongsor dan rekaan skrin berlubang. Walaubagaimana pun, masih lagi tiada rekaan skrin yang boleh dikatakan mampu meliputi setiap sudut hadapan telefon.

Terbaru, Samsung telah mengumumkan bahawa mereka dalam usaha menghasilkan teknologi, dimana kamera selfie diletakkan di bawah paparan yang akan memberikan peranti Samsung masa depan kelihatan lebih bersih dan nisbah skrin-ke-badan yang lebih luas.

Mempunyai kamera di bawah paparan, bukan hanya akan meningkatkan pengalaman menonton tetapi juga membolehkan sesebuah peranti itu mempunyai ketahanan air yang lebih baik berbanding dengan peranti lain terutama peranti yang mempunyai rekaan kamera timbul.

Teknologi baru tidak itu akan menjejaskan fungsi paparan dan kamera, malah ianya akan berfungsi dengan sempurna, dimana apabila kamera hadapan tidak digunakan, lubang akan menjadi tidak kelihatan.

Teknologi tersebut boleh dikatakan mempunyai beberapa persamaan dengan teknologi cap jari pada skrin.

Seperti yang umum ketahui, Samsung pernah menggunakan 5 jenis skrin bagi keluaran telefon pintarnya sebelum ini. Antaranya, Infinity-U, Infinity-V, Infinity-O, New Infinity dan Flex Infinity.

Sumber: Gizmochina

BACA  Anda perlu sediakan RM7999 untuk miliki seunit Samsung Galaxy Z Fold 2