Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Aplikasi Grab boleh digunakan di seluruh dunia tidak lama lagi

Grab dan Splyt baru-baru ini mengumumkan kerjasama yang memberi kemudahan menempah pengangkutan luar negara. Teknologi Splyt membolehkan pengguna Grab membuat tempahan pengangkutan di luar negara, terus dari aplikasi Grab. Walaupun Grab tidak beroperasi di negara tersebut.

Dengan kerjasama ini juga, ia membolehkan pengguna Ctrip dan AliPay untuk menggunakan perkhidmatan Grab di Asia Tenggara, menerusi aplikasi pilihan mereka selain Grab. Splyt juga sedang di dalam proses bersama Booking Holdings untuk memasang fungsi tempahan pengangkutan di dalam aplikasi Booking.com. Ia dijangka selesai pada suku ketiga 2019.

Splyt adalah pasaran mobiliti B2B pertama dan terbesar di dunia. Ia menawarkan akses ke rangkaian tempahan pengangkutan seluruh dunia kepada rakan niaga, tanpa memerlukan pengguna memuat turun atau mendaftar menerusi aplikasi berasingan. Menurut laman web Splyt, rangkaian mereka meliputi 28 juta kenderaan di lebih 2,000 bandar, 29 negara dan 5 benua.

Pengguna Grab dijangka boleh menggunakan teknologi Splyt ini bermula tahun depan. Pengguna Grab boleh membuat tempahan pengangkutan di luar negara, melalui aplikasi Grab dan membuat bayaran dalam aplikasi yang sama. Tempahan ini akan disempurnakan oleh rakan Splyt di negara terlibat.

Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang Grab dan Splyt.

BACA  Candy Crush beri nyawa tanpa had supaya anda duduk rumah