fbpx

Oppo dan Vivo perlihat teknologi menggabung dwi-band WiFi yang lebih pantas

Wifi biasanya digunakan menerusi band 2.4Ghz dan dalam sesetengah telefon pintar, turut digunakan di band 5GHz yang lebih pantas. Apa kata kalau kedua-dua band ini boleh digunakan serentak?

Oppo dan Vivo baru-baru ini berkongsi demo berkenaan penggunaan band 2.4GHz dan 5GHz serentak di telefon pintar. Gandingan dua band Wifi ini menyediakan kelajuan yang lebih pantas di samping sambungan lebih stabil.

Menurut Oppo, penggunan dwi-band WiFi ini meningkatkan kelajuan muat turun sehingga 322% dan membuka laman web 44.5% lebih cepat. Oppo mengujinya di telefon pintar Reno 10x Zoom dan ia boleh ditonton di bawah ini:

Vivo pula, berkongsi video yang menunjukkan penggunaan dwi-band WiFi boleh mengurangkan masa lengah semasa bermain game dan membuka laman web. Anda boleh lihat sendiri perbezaannya menerusi video di bawah:

Buat masa ini, Oppo dan Vivo tidak menyatakan bilakah fungsi ini sedia digunakan tetapi ia kelihatan sangat bagus. Harapnya, fungsi ini boleh didapati menerusi kemaskini perisian sahaja, tidak memerlukan perkakas yang baru.

Sumber: weibo 1, weibo 2, GSMArena

BACA  Perempuan cenderung memilih kamera semasa membuat keputusan membeli telefon pintar