Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Perbandingan Kamera: Xiaomi Mi A3, Mi 9T, & Mi A2

Mi A3 vs Mi 9T

Set 1

Gambar ini diambil dalam mode auto dan HDR disetkan kepada auto. Hasil gambar daripada kedua-dua lensa cantik dengan Mi 9T miliki profil warna yang lebih suam yang jadikan dinding yang asalnya bewarna kuning kelihatan jingga.

Bila dizum 100% setiap gambar, saya dapati yang gambar daripada Mi A3 lebih tajam dan julat dinamiknya sedikit lebih luas berbanding Mi 9T. Ia boleh dilihat pada bebayang akar pokok yang anda boleh nampak.

Set 2

Mi 9T ada lensa telefoto 13MP manakala Mi A3 tiada. Sebaliknya, kedua-dua mereka ada lensa ultralebar. Jarak fokal mereka bermula dengan 0.6x, 1x, 2x, dan 10x untuk Mi 9T. Tidaklah diketahui mengapa, Mi A3 hanya boleh mengezum sehingga 8X sahaja. Tapi saya sendiri tak sarankan penggunaan zum digital kecualilah keadaan terdesak.

0.6x

1x

2x

8x (Mi A3) & 10x (Mi 9T)

Pada zum maksimum, Mi 9T hasilkan gambar yang jauh lebih baik berbanding Mi A3. Jika hasilnya sebegini, ia masih boleh dimaafkan jika muncul di medsos saya. Kalau gambar seperti Mi A3 ini, jawapannya saya terus unfriend orang yang mengutuskannya.

Set 3

Untuk potret, Mi 9T ada kelebihan berbanding Mi A3 sebab dia ada lensa telefoto yang sesuai untuk genre sebegini. Miliki lensa berjarak fokal jauh jadikan subjek lebih semula jadi berbanding membulat terutamanya pada hidung subjek jika lensa wide digunakan.

Kedua-dua telefon berjaya memisahkan subjek daripada latar untuk kesan bokeh yang baik. Tapi untuk exposure, sistem pada Mi A3 berjaya merakamkan butiran pada rambut walhal pada Mi 9T, butiran itu hilang dalam bebayang.

Set 4

Tiada perbezaan ketara untuk hasil gamabr selfie Mi A3 dan Mi 9T. Kalau adapun saya nak petik pada bahagian skin tone pada gambar Mi A3 yang sedikit pekat berbanding Mi 9T yang lebih semula jadi. Walau bagaimanapun, ini bukanlah masalah kerana ia dengan mudah boleh diperbetul dalam APP seperti Snapseed.

BACA  Powerbank wayarles dan pencukur elektrik baru Xiaomi sudah tiba di Malaysia

Tapi kelebihan berpihak pada Mi A3 atas sebab miliki lebih megapiksel (32MP vs 20MP) sekiranya anda ingin lakukan crop semasa menyunting gambar.

Set 5

Gambar waktu malam ini diambil dalam mode auto. Saya ingin berikan markah kepada Mi A3 dek julat dinamiknya yang lebih luas. Cuba perhatikan bahagian siling perhentian bas yang anda boleh nampak tetulangnya dengan jelas berbanding Mi 9T.

Untuk ketajaman, Mi 9T kelebihan memihak pada Mi 9T apabila saya crop-kan gambar ini ke 100%.

Set 6

Apabila night mode diaktifkan pada kedua-dua telefon, saya dapati yang tiada perubahan ketara boleh dilihat daripada hasil Mi A3. Tapi, lain pula ceritanya dengan Mi 9T kerana anda boleh lihat julat dinamik gambarnya jauh lebih luas berbanding sebelum ini.

Cuba lihat pada kesan pantulan cahaya pada bas berwarna ungu dan lampu LED merah pada bas yang serupa.

Untuk ketajaman, Mi A3 menunjukkan prestasi yang merudum berbanding mode normal untuk duduk sebaris dengan Mi 9T.

Contents