fbpx

SKMM dan PDRM siasat salahguna nama PM di internet

Pejabat Perdana Menteri pada Isnin lepas telah mengeluarkan kenyataan memaklumkan, terdapat dua insiden oleh pihak yang tidak bertanggungjawab menyalahgunakan nama Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerusi e-mel dan laman sesawang bagi meraih sokongan peribadi dan mempromosi perniagaan Bitcoin. Insiden ini telah dilaporkan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk diambil tindakan selanjutnya.

Sehubungan itu, SKMM telah memulakan siasatan terhadap insiden tersebut kerana penyalahgunaan identiti di internet. SKMM bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengenalpasti sumber emel tersebut dan laman sesawang yang mempromosikan perniagaan Bitcoin itu.

Kewujudan dan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang palsu adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan denda maksimum RM50,000.00 atau penjara satu (1) tahun atau kedua-duanya.

SKMM mengingatkan masyarakat agar sentiasa berwaspada dan tidak terpedaya dengan taktik penipuan yang dilakukan pihak yang tidak bertanggungjawab. Orang ramai turut diminta tampil membuat aduan sekiranya terdapat sebarang maklumat berhubung isu itu bagi membolehkan tindakan susulan diambil.

Sumber: SKMM

BACA  Suunto 7: Jam Tangan Android Wear Pertama Suunto Dan Berharga Kurang RM2,000