Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Satu kematian dikesan berkait rapat dengan vape dan rokok elektronik

Seramai 193 orang pengguna vape dan rokok elektronik, telah dikesan menghidap penyakit berkaitan paru-paru dari 28 Jun sehingga 23 Ogos 2019 di Amerika Syarikat (AS), dan seorang darinya telah mati selepas dimasukkan ke hospital. Perkara ini dilaporkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS.

Menurut CDC, penyakit berkaitan paru-paru yang menjangkiti mereka ini masih misteri tetapi ia kelihatan berkait rapat dengan penggunaan rokok elektronik dan vape. Pesakit dikesan berada di seluruh negeri di AS.

Pesakit melaporkan mereka mengalami kesesakan nafas, bernafas pendek dan sakit dada. Beberapa pesakit mengatakan mereka juga mengalami sakit perut, muntah, cirit-birit dan pitam.

CDC melaporkan lagi, mereka belum menemui sebarang kaitan pesakit dengan produk khusus. Bagaimanapun ia berlaku kepada mereka yang berusia muda, sekitar 17 ke 38 tahun.

Pengarah Jabatan Kesihatan Awam Illinois, Ngozi Ezike berkata, “Perkembangan penyakit ini sangat membimbangkan dan orang ramai perlu diberitahu bahawa penggunaan rokok elektronik dan vape adalah sangat merbahaya.”

Masalah ini mungkin terkesan di AS sahaja kerana penggunaan bahan kimia di sana yang merbahaya. Buat masa ini, masih belum ada laporan yang membimbangkan tentang penggunaan vape dan rokok elektronik di Malaysia. Tetapi ia merbahaya kerana tiada kawalan dari jabatan kesihatan berkenaan bahan kimia yang digunakan.

Sumber: The Verge. Gambar: Pexels

BACA  PENJANA: Nikmati pelepasan cukai sehingga RM5,000 untuk peralatan komputer