fbpx

Galaxy A30s dan A50s Mungkin Menyokong Samsung Pay

Selepas kami mengesan Galaxy A30s dalam pengkalan data SIRIM, minggu ini ada satu lagi telefon dalam siri A yang melepasi pensijilan itu iaitu Galaxy A50s.

Apa yang menarik adalah, dalam entri Galaxy A50s dan A30s yang masing-masing mendukung kod nama SM-A507FB/DS dan SM-A307GN, terdapat fungsi NFC disertakan padanya. Jika ia hadir dengan komponen itu, tiada halangan teknikal yang menyebabkan kedua-dua telefon yang bakal diperkenalkan di Malaysia ini tidak mampu menyokong Samsung Pay sebagai kaedah pembayaran tanpa tunai.

Ia adalah sesuatu yang baik sebab, penawaran telefon kelas pertengahan Samsung kami lihat agak lemah. Ia tak mampu bersaing daripada segi harga mahupun specs yang ditawarkannya. Jadi, dengan adanya Samsung Pay, produk midrange Samsung sudah tentu beroleh keunikan untuk lebih menonjol dalam kalangan pesaing mereka yang lain.

Setakat ini, tak banyak peranti selain flagship yang menyokong Samsung Pay. Gajet yang termurah yang adanya adalah Samsung Galaxy Watch Active yang kini berharga RM799. Diharapkan Samsung boleh memperluas servis Samsung Pay kepada telefon yang lebih murah kerana pengguna dalam kategori ini juga menggunakan kad kredit/debit untuk transaksi harian mereka.

Spesifikasi Galaxy A50s

Spesifikasi Galaxy A30s

BACA  Samsung umum Galaxy S10 Lite dan Galaxy Note 10 Lite - apa kekurangannya?