Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pesaing PayPal, Stripe Kini Tawarkan Servisnya Di Malaysia

Sekiranya anda biasa lakukan transaksi dalam talian menerusi PayPal ataupun iPay88, kali ini ada alternatif baru yang menyediakan perkhidmatan hampir serupa iaitu Stripe. Ia hadir ke Malaysia menjanjikan servis tanpa bayaran muka dan bayaran tersembunyi. Mereka juga mengumumkan kerjasama dengan PayNet untuk menyertakan kaedah pembayaran melalui FPX.

Malaysia adalah pasaran kedua di Asia Tenggara yang miliki kadar penembusan Internet mudah alih setinggi 88%. Walau bagaimanapun ia hanya menyumbang kepada 3% KDNK negara. Tambahan pula, hanya 8% perusahaan dalam talian yang menggunakan servis pembayaran online mungkni disebabkan cara penggunaan yang renyah dan sebagainya.

Stripe sudahpun mulakan perkhidmatan mereka dalam fasa beta sejak awal tahun 2019 dan digunakan oleh beberapa platform dalam talian terkenal seperti EasyStore, DahMakan , Fashiot Valer, Floer Cimp, Grab, dan SOCAR. Stripe tidak mengenakan sebarang bayaran bulanan untuk penggunanya. Fi yang dikenakan adalah berdasarkan transaksi iaitu 3.4% + RM2.00 untuk setiap transaksi.

Aspek keselamatan tidak juga diabaikan Stipe. Mereka ada servis yang dipanggil Radar yang menggunakan AI untuk mengenal pasti transaksi yang meragukan. Menurut mereka, Stripe telah menghalang lebih USD 500 juta transaksi meragukan setiap bulan setakat ini.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layara laman rasmi produk.

BACA  Samsung berkongsi tips, cara-cara menjaga kebersihan peranti