fbpx

DXOMark Letak Prestasi Kamera Pixel 4 Setanding Dengan Flagship 2018

Google nampaknya tak boleh bergantung harap pada kecerdasan buatan semata-mata untuk angkut jenama Pixel dalam kategori kamera. Sungguhpun prestasi ekakamera pada Pixel 3 terdahulu seakan boleh bersaing dengan telefon multikamera lain, Pixel 4 yang ada dwikamera pun masih jauh untuk ketinggalan dibelakaang Mate 30 Pro yang kini mengungguli skor DxOMark.

Dalam hasil analisis kelengkapan kamera belakang Pixel 4, ia menerima skor 112. Skor itu setara dengan Mate 20 Pro yang diumumkan dalam tahun 2018. Kategori seperti Bokeh dan Night adalah dua yang menerima skor terendah dalam kalangan semua ujian.

Ketiadaan sensor 3D ToF mungkin merencatkan keupayaan Pixel 4 memisahkan subjek dengan latar. Tapi untuk gambar malam, ia masih jauh ketinggalan dibelakang Mate 30 Pro.

Tapi, Pixel 4 mendapat pujian dalam bahagian autofocus yang jitu serta keseimbangan exposure yang baik. Telefon ini juga baik dalam penghasilan tona warna yang sebenar, setaraf dengan iPhone.

Pixel 4 adalah telefon Google pertama yang hadir dengan konfigurasi multikamera belakang. Untuk kamera utama, ia diperkasa sensor 12MP tapi agak kecil jika dibandingkan dengan pesaingnya. Kamera kedua dilengkapi sensor 16MP telefoto dengan apertur seluas F2.4. Kedua-dua kamera menyokong penstabil imej optikal.

BACA  Rebat RM5 apabila membeli-belah di Lazada menggunakan Touch n Go eWallet