Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Astro 4K Ultra Box dengan keupayaan rakaman awan akan dilancarkan minggu depan

Selepas membuat ujian Beta, Astro akhirnya akan melancarkan set-top-box (STB) Ultra yang baru. Ia menyediakan siaran pada kualiti UHD 4K yang lebih tinggi dari HD penuh, memberikan pengalaman menonton yang lebih jelas. Selain itu, STB Ultra juga memiliki fungsi rakaman awan bersama antaramuka serba baru.

Majlis pelancaran ini akan diadakan pada hari Rabu depan, 13 November 2019 dan dijangka akan menemui pengguna tidak lama selepas itu. Tarikh mula penggunaan dan harga langganan pasti akan diumumkan dalam majlis tersebut.

Dari apa yang diketahui, siaran 4K di Astro masih menggunakan pancaran satelit untuk menerima kandungan. Tetapi ia memerlukan sambungan internet sekurang-kurangnya 10Mbps untuk perkhidmatan interaktif. Untuk rakaman kandungan, pengguna tidak lagi menyimpannya di dalam STB PVR, sebaliknya ia akan disimpan di storan awan.

Semasa ujian Beta, kandungan UHD 4K hanya boleh ditonton di kandungan sukan tertentu sahaja. Astro sebelum ini juga telah menyediakan tontonan UHD 4K di beberapa kedai makan untuk beberapa perlawanan bolasepak dan acara perlumbaan F1.

BACA  Lazada Malaysia Buka Tempahan Mavic Air 2 Pada Harga Bermula RM3,299