Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

NCC Taiwan sekat jualan tiga model telefon Huawei kerana kesalahan zon waktu

Taiwan telah bertindak menghentikan penjualan tiga model telefon pintar keluaran Huawei iaitu Huawei P30, Huawei P30 Pro dan Huawei Nova 5T. Sekatan ini dibuat selepas ia didapati menyenaraikan zon waktu sebagai Taiwan, China.

Sekatan penjualan tiga model telefon pintar Huawei ini dibuat pada hari Khamis lepas. Perkara ini diumumkan oleh Suruhanjaya Komunikasi Kebangsaaan (NCC) Taiwan. Sekatan hanya akan ditarik balik selepas Huawei mengubah semula tetapan di sistem operasi telefon pintar mereka seperti sebelumnya.

Menurut NCC, menyenaraikan Taiwan sebagai sebahagian dari China tidak mempamerkan fakta sebenar dan ia telah mencalarkan maruah negara mereka. Suruhanjaya tersebut terpaksa mengambil langkah tegas bagi melindungi maruah negara. Mereka juga tidak akan teragak-agak mengentikan terus penjualan telefon pintar tersebut jika perubahan tidak dilakukan.

Huawei sebelum ini telah menerima teguran keras dari penduduk China sendiri kerana tidak melabelkan bandar seperti Taipei, Hong Kong dan Macau sebagai sebahagian dari China. Sedikit demi sedikit, semakin banyak jenama dilihat tunduk kepada permintaan China.

Bulan lepas, jenama mewah kereta dari Itali, Maserati telah menamatkan penjaan anugerah filem Taiwan Golden Horse. Dikatakan mereka menyokong prinsip “satu China” oleh Beijing. Jenama minyak wangi terkenaldari Perancis, Dior, turut meminta maaf kepada Beijing kerana pekerja mereka membuat persembangan slaid yang mempamerkan peta China tanpa Taiwan di dalamnya.

Sumber: ChannelNewsAsia

BACA  Realme X3 di India ada 2 varian, satu daripadanya lebih murah