Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Melancong di Kuala Lumpur akan lebih menarik dengan kod QR

Walaupun anda sudah lama tinggal di Kuala Lumpur, tahukah anda lokasi apakah yang sesuai untuk dilawati oleh pelancong? Bersempena Tahun Melawat Malaysia 2020 yang akan tiba tidak lama lagi, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah melancarkan produk pelancongan terbaharu yang dipanggil sebagai KLQR Trail.

KLQR Trail telah dilancarkan pada hari Isnin lepas, menggunakan teknologi imbasan kod QR untuk menerangkan tentang tempat-tempat yang menarik untuk dilawati di sekitar Kuala Lumpur. Terdapat 17 lokasi dimuatkan dalam fasa perintis buat masa ini, antaranya Kolam Biru River of Life, Dataran Merdeka, Kuala Lumpur City Gallery, Jambatan Masjid Jamek, Kelab Sultan Selangor dan Rumah Tangki Loke Chow Kit Mansion.

Salah satu lokasi menarik di Kuala Lumpur

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan dan Sukan DBKL Noor Azman Malihin, projek tersebut merupakan sebahagian daripada promosi pelancongan yang pertama kali digunakan di negara ini. Menerusi Kod QR, pelancong boleh memuat naik maklumat setiap lokasi tarikan dilengkapi navigasi kesemua kawasan di sekitar ibu negara itu.

“Fasa rintis projek ini akan berjalan sehingga pertengahan Januari tahun hadapan. DBKL sangat mengalu-alukan sebarang bentuk maklumat balas dari semua pihak supaya penambahbaikan boleh dibuat dari semasa ke semasa. DBKL juga akan meluaskan lokasi di dalam projek ini seperti di Bukit Bintang, Taman Tasik Perdana dan Kampung Baru.” tambah Noor Azman.

Bagi menarik minat orang ramai menggunakan KLQR, DBKL turut menawarkan hadiah istimewa untuk mereka yang melengkapkan lawatan ke 17 lokasi ini. Dapatkan maklumat lanjut berkenaan projek KLQR ini menerusi laman web www.myqr.my

Sumber: Astro Awani

BACA  Konsol Sony PlayStation 5 bersama aksesori dan game mula dijual November 2020