Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

e-Tunai Rakyat: Semua e-Wallet Matikan Fungsi Perpindahan Lepas Penebusan Dilakukan

Hari ini, tiga penyedia servis e-Wallet terbesar Malaysia pastinya sibuk selepas bermulanya hari penebusan RM30 yang ditawarkan bawah program e-Tunai Rakyat. Jika di Touch ‘n Go sistem penembusan alami kegendalaan, lain pula ceritanya di GrabPay.

Kami dapati, akaun yang sudahpun lakukan penebusan RM30 melalui GrabPay hilang fungsi Transfer dan Request. Kedua-dua fungsi itu digunakan untuk pindahkan dana sesama pengguna GrabPay.

Akaun yang sudah tebus e-Tunai Rakyat

Yang tinggal cumalah fungsi untuk membayar dan tambah nilai.

Akaun yang tidak tebus e-Tunai Rakyat

Selepas menghubungi Grab, mereka mengakui yang ia adalah langkah keselamatan untuk hindari penerima pindahkan dana sesama sendiri. Namun, ia tak adil terhadap baki sedia ada yang bukannya daripada e-Tunai Rakyat.

Di Boost, mereka lebih jujur kerana keluarkan amaran untuk habiskan RM30 sebelum fungsi permindahan dana diaktifkan semula.

Touch ‘n Go e-Wallet kami beranggapan akan lakukan perkara sedemikian sebab masih tiada seorangpun dalam lingkungan kami yang berjaya lakukan penebusan.

Untuk pengetahuan anda, RM30 yang diterima menerusi program ini tidak boleh dipindahkan, tapi cuma boleh digunakan untuk membayar. Jumlah tersebut perlulah digunakan sebelum 15 Mac 2020 ataupun insentif itu akan ditarik balik.

BACA  Tempahan awal OnePlus Nord datang dengan cenderahati eksklusif