Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Syarikat telekomunikasi minta hentikan perkongsian meme kerana bebankan rangkaian

Waktu waktu sebegini di mana orang ramai terpaksa duduk di rumah dan tidak keluar, membuatkan pelbagai perkara kreatif dibuat orang ramai. Sudah pasti, ramai yang mahu berkongsi tentang perkara tersebut terutama sekali menggunakan rakaman video.

Perkongsian video meme atau kelakar adalah perkara biasa di Malaysia, apatah lagi kita dilambakkan dengan pelbagai data khas seperti YouTube dan WhatsApp untuk digunakan sebanyaknya. Tetapi berbeza pula di Rusia. Syarikat telekomunikasi terbesar di sana, MTS meminta pengguna untuk berhenti berkongsi video meme dan tular kerana rangkaian mereka mula terbeban dengan penghantaran data yang melebihi kebiasaan.

Presiden MTS, Alexei Kornya dalam kenyataan media menyatakan, “Meme dan sentiasa bersemangat tinggi adalah penting, tapi adalah penting juga untuk bertanggungjawab dalam menggunakan kandungan atas talian. Saya tidak mengatakan kamu patut berhenti menonton filem atas talian atau menyertai persidangan video untuk kerja.”

Beliau meminta rakyat Rusia untuk “berhenti dari menghantar video yang kelakar tetapi terlalu berat melalui platform permesejan kepada berpuluh orang kenalan” kerana ia membebankan infrastruktur telekomunikasi. MTS memiliki sekitar 80 juta pelanggan di Rusia dan peningkatan melampau dikesan di kebanyakan bandar utama, terutama sekali di Moscow.

Buat masa ini, Rusia masih belum mengeluarkan perintah larangan pergerakan tetapi banyak syarikat telah bertukar kepada bekerja di rumah bagi mengurangkan risiko penyebaran wabak COVID-19. Sejak itu, alam maya Rusia dihujani pelbagai meme berkaitan COVID-19 dari dalam dan luar negara, memandangkan banyak negara telah mengenakan perintah berkurung dan sekatan pergerakan membuatkan kegiatan di internet bertambah.

Sumber: Malay Mail

BACA  Samsung Galaxy S21 kini ada pilihan baru, sehingga RM300 lebih murah