Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

McDonald’s kekal tutup ruang makan sepanjang pelaksanaan PKPB

McDonald’s mengumumkan bahawa pihaknya akan kekal menutup ruangan makan, walaupun pihak kerajaan telah memberi kelonggaran untuk makan di kedai, menerusi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula 4 Mei 2020.

Perkara berkenaan dimaklumkan menerusi kenyataan di laman web dan media sosial restoran makanan segera itu yang bertujuan bagi menjaga keselamatan pelanggan dan juga kakitangan mereka daripada jangkitan COVID-19.

Pelanggan masih boleh membeli dan mendapatkan hidangan dari McDonald’s dengan pembelian bungkus (take-away) atau pandu lalu yang dibuka dari pukul 8 pagi sehingga pukul 10 malam.

Terdahulu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan kebenaran untuk sebahagian besar sektor ekonomi beroperasi semula dalam pelaksanaan PKPB.

Kebenaran ini juga melibatkan pembukaan kedai makan termasuk kelonggaran untuk makan di kedai dengan syarat. Pemilik restoran perlu menjaga jarak sosial dan langkah keselamatan serta pencegahan yang digariskan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bagi memastikan jarak sosial, pengusaha perlu menjarakkan tempat makan sekurang-kurangnya dua meter antara meja, hanya seorang dibenarkan duduk di meja kecil dan tiga hingga empat orang bagi meja besar. Jarak satu meter perlu ditetapkan untuk pelanggan beratur membuat pembayaran di kaunter.

Selain menjaga jarak sosial, pihak restoran perlu membekalkan topeng muka penutup hidung dan mulut untuk pekerja, menyediakan pensanitasi tangan, sabun di tempat cuci tangan dan melakukan disinfeksi di meja selepas pelanggan pulang.

Pemilik restoran juga disarankan supaya membuat pemeriksaan suhu badan pelanggan sebelum memasuki premis. Maklumat pelanggan seperti nama, nombor telefon dan waktu kunjungan perlu direkodkan. Ia bertujuan bagi memudahkan pengesanan kontak jika ada pesakit positif COVID-19 mengunjungi restoran berkenaan.

Sebaiknya dalam tempoh penularan COVID-19, tak perlu untuk makan di kedai, bungkus atau beli menerusi pandu lalu. Sebaiknya guna khidmat penghantaran makanan, lebih selamat dan tak perlu keluar rumah.

BACA  Computex 2020 mangsa terbaru COVID-19, acara ditunda ke 2021

Sumber: Malay Mail, Bernama