Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pas tanpa had RapidKL My100 dan My50 kini boleh digunakan selama 45 hari

Dengan bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), banyak perniagaan dan pejabat telah kembali beroperasi. Sehubungan itu, pengangkutan awam turut beroperasi semula sepenuhnya.

Bagi meringankan beban pengguna, RapidKL kini mengumumkan bahawa pas perjalanan tanpa had My100 dan My50, akan memiliki tempoh penggunaan lebih panjang selama 45 hari, berbanding hanya 30 hari sebelum ini.

Tawaran 45 hari ini diberikan kepada pembeli pas atau membaharui pas antara 4 hingga 31 Mei 2020. Pas My100 dan My50 boleh didapati di semua kaunter khidmat pelanggan LRT, MRT, Monorel, BRT dan hab bas terpilih.

Pembelian pas My100 yang berharga RM100, memberikan pengguna perjalanan tanpa had menaiki bas RapidKL dan semua tren kendalian RapidKL iaitu LRT, MRT, Monorel serta BRT dan bas MRT. Manakala pas My50 yang berharga RM50, memberikan perjalanan tanpa had untuk menaiki bas RapidKL dan bas MRT, tetapi tidak termasuk BRT.

Semua pengangkutan awam di bawah kendalian RapidKL akan mula beroperasi seperti biasa, dari pukul 6 pagi hingga 12 tengah malam. Waktu puncak pula ditetapkan dari pukul 7 pagi hingga 11 pagi, dan pukul 4 petang hingga 7 malam. Frekuensi kekerapan akan dipertingkat pada waktu puncak, agar lebih banyak tren dapat beroperasi.

Sebagai langkah keselamatan, semua penumpang wajib memakai topeng muka dan menggunakan pembasmi kuman. Penumpang juga diminta mematuhi penjarakan sosial dan menuruti arahan yang ditetapkan untuk mengawal kelancaran dan memastikan tidak ada orang ramai berkumpul bersama.

Pengesanan suhu akan diadakan di semua pintu masuk stesen. Mereka yang memiliki suhu badan yang tinggi, tidak akan dibenarkan menaiki pengangkutan awam dan diminta membuat pemeriksaan di klinik atau hospital berdekatan.

Sumber: MyRapidKL

BACA  Apple AppStore jana bil dan jualan aplikasi sebanyak USD 519 bilion sepanjang tahun 2019