Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Telefon pintar baru Honor dengan kamera 48MP mungkin dilengkapi Google

Honor Malaysia hari ini memberi petunjuk bahawa mereka akan melancarkan telefon pintar baharu tidak lama lagi. Hanya satu gambar yang dikongsikan bersama maklumat tentang kameranya, iaitu dwi-kamera belakang gabungan kamera utama 48MP dan kamera kedua 2MP pengesan kedalaman.

Dijangkakan telefon pintar ini akan dilancarkan sebelum menjelangnya Hari Raya tetapi kita perlu menunggu tarikhya diumumkan. Tetapi model apakah yang akan dilancarkan ini?

Dari maklumat dwi kamera 48MP+2MP, kami menemui satu model telefon pintar Honor yang baru dilancarkan di Emiriah Arab Bersatu (UAE). Model tersebut ialah Honor 9X Lite. Ia dilihat bertepatan dengan pasaran Malaysia memandangkan Honor 9X dan Honor 9X Pro telah pun dijual di Malaysia.

Lebih menarik lagi, Honor 9X Lite kelihatan masih dibenarkan menggunakan Google Mobiles Services (GMS). Bermakna ia memiliki Google Playstore dan boleh menjalankan aplikasi Google lain seperti YouTube, Drive, Maps dan lain-lain.

Dari laman web Honor AED, Honor 9X Lite dikuasakan cip Kirin 710F, bersama RAM 4GB dan storan dalaman 128GB. Baterinya dilihat kecil, berkapasiti 3,750mAh dan mengecas melalui mikroUSB. Ia menjalankan sistem operasi EMUI 9.1 berasaskan Android 9.0 Pie.

Kamera belakangnya gabungan kamera utama 48MP F1.8 dan kamera pengesan kedalaman 2MP F2.4. Kamera hadapannya pula 8MP F2.0, terletak di dalam takuk yang agak besar di atas skrin.

Di AED, Honor 9X Lite dijual pada harga AED699 (~RM824). Untuk perbandingan, Honor 9X Pro dijual di UAE pada harga AED999, manakala di Malaysia ia berharga RM999 sahaja. Jika tepat kira-kira kami, kalau benar Honor 9X Lite ini akan dijual di Malaysia, ia akan berharga RM699.

Kita nantikan pengumuman selanjutnya dari Honor Malaysia tidak lama lagi.

BACA  Hanya dua model Vivo X50 akan dibawa ke Malaysia