Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Game ini diperakukan FDA sebagai salah satu ubat merawat ADHD

Di A.S sana, pihak Food and Drug Administration (FDA) telah meluluskan penggunaan satu permainan digital ini sebagai ubat untuk merawat Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif (ADHD). Ia jadikan EndeavorRX permainan digital pertama boleh di-prescribe-kan secara sah kepada pesakit di A.S.

Ia bukanlah permainan dengan grafik bertaraf permainan AAA. Sebaliknya objektif EndeavorRx adalah untuk menambah baik keupayaan pesakit untuk berikan perhatian dengan bantuan komputer.

Doktor yang bertauliah boleh keluarkan priskripsi permaianan tersebut kepada pesakit. Ia boleh dimainkan sama ada di iPad ataupuh iPhone dan sesuai untuk penghidap ADHD berusia antara 8 hingga 12 tahun. Sebelum tiba ke tahap ini, pembangun EndeavorRX sudahpun lakukan ujian klinikal terhadap 600 kanak-kanak dalam tempoh 7 tahun.

Menurut dapatan kajian mereka, 1 daripada 3 pesakit dikesan telah berkurangan simptom ADHD mereka apabila bermain EndeavorRX selama 25 minit sehari, setiap hari untuk empat minggu.

EndeavorRX masih belum lancarkan permainan itu secara rasmi tapi sedang menjalankan ujian beta sejak April dahulu. Pendaftaran untuk jadi penguji beta boleh dilakukan di sini.

Sumber: FDA

BACA  Oppo Reno 4 Pro & Reno 4: Maklumat penjualannya di Malaysia