Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google pancing Samsung untuk tinggalkan Bixby dan Galaxy App Store

Tahukah anda yang sebahagian perolehan daripada iklan yang muncul di Google Play Store pergi kepada pengeluar telefon? Menurut satu laporan, Google sedang menawarkan bahagian yang lebih besar berbanding biasa tapi syaratnya Samsung perlu mengeluarkan Bixby daripada produk mereka.

Memang nampak menguntungkan kepada Samsung sebab sejak dilancarkan dalam tahun 2017, Bixby dilihat masih gagal bersaing dengan pembantu maya yang lain seperti Amazon Alexa, Apple Siri, dan Google Assistant.

Penganalisis menyimpulkan masalah ekosistem yang tak begitu kaya sebagai menyebab kegagalan Bixby. Hal ini kerana Bixby cumalah jambatan kepada pengguna dengan ekosistem. Apabila pengguna keluarkan arahan, Bixby perlu mencari jawapannya dalam ekosistem.

Disebabkan terlalu bergantung kepada penyelesaian pihak ketiga, Samsung tidak mampu memberikan pengalaman selicin pesaingnya.

Untuk kes Galaxy App Store pula, tentu pengguna berasa lewah bila ada dua gedung aplikasi dalam telefon mereka dan kebanyakan APP dalam Galaxy App Store pun ada ditawarkan oleh Google.

Sumber

BACA  Facebook, Google, Microsoft, dan MyIX persoal keupayaan Malaysia baiki kabel dasar laut?