Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kenapa ada dua jenis heatsink dalam Galaxy Note 20?

Semua orang tahu yang Galaxy Note 20 ada versi Exynos dan Snapdragon. Itupun sudah cukup buatkan pengguna persoalkan mengapa ada dua jenis model padahal dijual pada harga yang sama. Tapi tentu anda tak tahu yang komponen kawal selia haba Galaxy Note 20 juga ada dua jenis.

Pihak iFixit yang terkenal dengan video “bedah” peranti elektronik menemui pad grafit sebagai penyejuk kepada papan utama unit Galaxy Note 20 Ultra yang mereka buka.

Cerita berlainan dilaporkan dalam video buka yang lain.

Menurut satu video buka telefon yang lain, mereka menemui kepingan kuprum kerana ia sangat mudah dikenal pasti daripada warna kekuningan komponen penyejuk ini.

Tidaklah dapat dipastikan mengapakah ada dua jenis komponen kawal selia haba yang berlianan dalam model yang serupa.

Kuprum
Grafit

Kuprum memang terkenal sejak azali sebagai pengalir haba dan elektrik yang baik. Ia miliki kadar thermal conductivity pada 399 W/mK. Graphite juga miliki thermal conductivity sekitar itu, tapi sedikit lebih baik iaitu dalam julat daripada 25-470 W/mk.

Tapi, beza ketara kuprum dengan grafit mungkin pada kos penghasilan. Grafit adalah karbon sepenuhnya iaitu unsur yang paling banyak ada di kerak bumi. Mungkin kos penghasilannya lebih murah.

BACA  Huawei Mate X2 akan dilancar dengan cara lipat skrin berbeza