Jom buat Facebook Avatar dengan tutorial ini

Facebook ada melancarkan satu fungsi baru dalam platform mereka. Fungsi yang dinamakan Facebook Avatars ini membolehkan penggunanya menghasilkan avatar dalam bentuk animasi dan sangat boleh disuaikan daripada kepala hinggalah ke kaki.

Kalau anda biasa bermain The Sims, sudah tentu ada biasa benar dengan benda ini. Berikut adalah cara untuk hasilkan Facebook Avatar anda sendiri.

Di APP Facebook anda, tekan Menu Tiga Garis yang terletak di sebelah ikon berbentuk loceng. Skrol menu itu kebawah hingga anda nampak pilihan See More. Di dalam pilihan See More, anda akan temui pilihan Avatar yang terletak antara Ads Manager dan Campus.

Mulalah lakukan customization keatas avatar anda mengikut urutan iaitu:

Sesudah selesai, tekan saja butang Next dan avatar anda sedia untuk digunakan. Ringkas dan padat tanpa perlu beri apa-apa akses maklumat peribadi kepada Facebook.

Di mana nak gunakan Facebook Avatar?

Paling mudah adalah dengan tekan butang share dan gambar avatar akan diutuskan dalam profile anda untuk dilihat pengguna lain pada newsfeed mereka.

Boleh gunakan Facebook Avatar di komen dan Messenger

Facebook juga ada wujudkan sticker avatar anda untuk digunakan ketika membalas komen di Group dan Page ataupun semasa bersembang di Messenger.