Belanjawan 2021: Adakah Tengku Zafrul guna iPad Pro?

Menteri Kewangan Malaysia, Tengku Zafrul telah selesai membentangkan kertas cadangan Belanjawan 2021 di Parlimen sebentar tadi. Ia adalah belenjawan terbesar pernah dibentangkan di Parlimen, berjumlah RM332.5 bilion.

Beliau turut menerangkan, ucapan belanjawan tahun ini diedarkan tanpa kertas, sebaliknya menggunakan salinan digital yang diedarkan melalui aplikasi kod QR. Beliau sendiri menggunakan tablet bagi membentangkan belanjawan sebentar tadi.

Ini membuatkan kami tertanya-tanya, apakah tablet yang digunakan oleh Tengku Zafrul dalam pembentangan tadi?

Secara kasar dari strim video yang boleh ditonton orang ramai, Tengku Zafrul dilihat seperti menggunakan iPad Pro. Ianya tidak dapat disakan tetapi rupa sisinya kelihatan menyerupai iPad Pro. Apatah lagi ia adalah tablet terbaik boleh dibeli di pasaran masa kini.

Melihatkan kepada kelebarannya, tidak salah untuk dikatakan ia adalah iPad Pro 12.9-inci. Sama ada ia versi 2018 atau 2020 tidak boleh ditafsir dari gambar ini, tetapi dapat dilihat seperti adanya Apple Pencil berwarna kelabu gelap di atas iPad tersebut. Ini ditambah lagi dengan iPad tersebut sedikit terangkat di sebelah kanan, kerana adanya kamera belakang yang tebal membuatkan ia ternaik.

Maklumat ini bukanlah satu perkara penting tetapi sesuatu yang menarik untuk diambil maklum, bagaimana Tengku Zafrul memilih iPad Pro untuk membentangkan Belanjawan negara yang sangat penting ini. Ia juga berkaitan kepentingan keselamatan peranti di mana Apple sering mewar-warkan peranti mereka sangat selamat.

Apa pula pandangan anda, adakah benar iPad Pro digunakan semasa pembentangan Belanjawan 2021 tadi? kongsikan pendapat anda di ruangan komen di bawah. Jika anda ingin mengetahui perkara menarik mengenai Belanjawan 2021, rujuk laporan kami di bawah.