Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Polisi baru kerajaan ini boleh memperlambat baik pulih sambungan Internet anda

Tahukah anda yang secara purata, kabel dasar laut yang ada dalam negara kita perlu dibaik pulih sebanyak 6 kali setahun

Berbekalkan 1 kapal yang berupaya untuk jalankan operasi baik pulih, kita mengambil sekitar 27 hari untuk selesaikannya. Ia agak perlahan berbanding negara Fillipina (20 hari), Singapura (19 hari), dan Vietnam (12 hari).

Keadaan kabel dasar laut sekitar Malaysia

Bagi mempercepat proses tersebut, kerajaan Malaysia bermula 1 April 2019 lalu telah mengenakan pengecualian polisi cabotage keatas kapal yang membaiki kabel dasar laut. Ketika itu, individu yang bertanggungjawab ke atas arahan ini adalah Anthony Loke.

Cabotage adalah polisi Malaysia yang mengawal selia pergerakan kapal dengan pendaftaran luar, dalam perairan negara. Ia telahpun dikuatkuasakan sejak 1980.

Contoh kapal membaiki kabel dasar laut (sumber)

Dengan pengecualian cabotage ini, mantan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, berkata yang proses baik pulih kabel dasar laut boleh dipendekkan kepada purata 14 hari. Pengecualian cabotage ini telah dicadangkan sendiri oleh syarikat telekomuikasi seperti TIME dotcom Bhd. dan Telekom Malaysia Bhd. beserta sokongan Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

Walau bagaimanapun, pengecualian itu telahpun dimansuhkan bermula 15 November 2020 oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong.

Itu menimbulkan tanda tanya bekas Menteri Pengangkutan sebelum YB. Wee Ka Siong. Tujuan asal pengecualian cabotage keatas kapal baik pulih kabel dasar laut disamping percepat proses baik pulih, adalah untuk menarik minat pelabur asing mendaratkan kabel dasar laut ke Malaysia kerana kos selenggara yang murah.

Dalam hal yang sama, Persatuan Pemilik Kapal Malaysia (MASA) berterima kasih kepada YB. Wee Ka Siong kerana mengambil inisatif melindungi industri perkapalan negara.

[Sumber: MASA , gambar pemuka]

BACA  Telco ini tawarkan prabayar Internet 20GB pada RM15 untuk yang layak