Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kenderaan berenjin pembakaran tidak boleh dijual di UK mulai tahun 2030

Demi kelestarian alam sekitar, kerajaan United Kingdom (UK) telah mengumumkan larangan jualan kenderaan berenjin pembakaran, dipercepatkan baru-baru ini, dianjakkan ke tahun 2030. Manakala kenderaan hibrid separa elektrik, akan dihentikan jualan pada tahun 2035.

Perancangan asal Perdana Menteri UK, Boris Johnson pada tahun 2017 adalah menghentikan jualan kenderaan petrol dan diesel pada tahun 2040. Awal tahun ini, ia dipercepatkan ke tahun 2035 dan pengumuman terbaru ke tahun 2030. Langkah ini dibuat akibat tekanan ahli politik UK untuk memastikan UK dapat menepati sasaran menghentikan pencemaran udara menjelang 2050.

Selain UK, antara negara yang telah menetapkan tarikh untuk melaksanakan perkara yang sama adalah Perancis (2040), California, Amerika Syarikat (2035) dan Norway (2025). Selepas ini, kita akan melihat lebih banyak kenderaan elektrik yang tidak menyumbang kepada pencemaran udara, akan dihasilkan.

Malaysia setakat ini masih tidak meletakkan sasaran sebegini, malah jauh sekali kelihatan kenderaan elektrik di atas jalan, serta stesen pengecas. Mungkin yang dapat kita lihat nanti adalah lambakan kereta Eropah dengan enjin pembakaran dalaman di Malaysia, kerana jualan makin berkurang di sana.

[Sumber: The Verge]
[Gambar: Jaguar]

BACA  iOS 15 tidak akan menyokong iPhone 6s dan iPhone SE