Telefon Vivo X60 yang bakal tiba ini dilengkapi komponen pengimejan Zeiss

Pengguna telefon pintar pra-Android tentu biasa sangat dengan jenama Carl Zeiss pada telefon pintar. Dulu, and aboleh temui pada barisan Sony-Ericsson siri K, Nokia 808 PureView, Nokia N90, da Nokia N8. Kemudian, Zeiss juga membekalkan komponen optik pada Nokia di bawah MHD Global bermula dengan Nokia 8.

Vivo turut tidak ketinggalan memanfaatkan pengalaman ratusan tahun Zeiss dalam bidang optic apabila mengumumkan kerjasama dengan syarikat tersebut dan Vivo X60 yang sedang mereka bangunkan akan diperkasa Zeiss pada bahagian kameranya.

Kerjasama antara kedua-dua pihak itu bakal mewujudkan satu makmal penyelidikan “vivo ZEISS Imaging Lab” yang akan jadi platform mereka melakukan R&D dalam lapangan berkaitan.

Siri Vivo X60 adalah flagship seterusnya yang bakal dihidangkan jenama itu pada pengguna. Sungguhpun maklumat rasmi tentangnya masih tak lengkap, kita tahu yang telefon ini akan diperkasa Snapdragon 888, cip paling berkuasa Qualcomm setakat ini.

Itu saja maklumat rasminya. Tapi berdasarkan spekulasi, X60 akan ada kamera 48MP F1.6, 13MP (ultralebar), dan 13MP untuk potret. Vivo X60 Pro pula akan ada satu kamera periskop 8MP dengan zum optikal. Anda juga boleh jangkakan naik taraf pada sistem penstabil imej optikal yang anda temui pada Vivo X50.

[Sumber: weibo