Telegram perkemas ciri Voice Chat untuk fungsi Group dan sejumlah fungsi baru

Sebelum 2020 melabuhkan tirainya, Telegram telah mengumumkan kemas kini ke-12 untuk tahun ini apabila telah menaik taraf ciri Voice Chat bersempena dengan perayaan Krismas yang bakal menjelang ini.

Semua Telegram Group boleh jadi bilik sembang suara. Apabila diaktifkan ia berjalan selari dengan ciri sembang teks, membolehkan  pengguna berinteraksi gunakan suara ataupun teks secara serentak.

Semasa sesi Voice Chat berjalan, aka nada satu bar khas di atas perumah Group tersebut. Gambar profil setiap orang yang berrcakap akan diketengahkan bagi memudahkan ahli kumpulan mengetahui siapa yang sedang bercakap.

Sekiranya anda menggunakan Telegram di Android, icon terapung akan muncul jika anda keluar daripada APP Telegram untuk lakukan tugasan lain di telefon anda. Ia sangat berguna sekiranya anda ingin kekal bersembang dan pada masa yang sama ingin melakukan kerja lain.

Dekat Telegram versi Desktop dan macOS, ada fungsi push-to-talk. Padanya anda boleh tetapkan salah satu kunci pada papan kekunci untuk PTT.

Lain-lain kemas kini

  • Sticker beranimasi kini lebih cekap kerana saiz fail hanya sebesar 50kb
  • Pengguna Telegram di Android boleh pindahkan fail Telegram masuk ke kad SD untuk pengurusan storan yang lebih baik.
  • Pengguna Telegram di iOS boleh arahkan Siri untuk bacakan mesej yang masuk.
  • Lebih banyak Animated Emoji dimasukan

[Sumber: Telegram]