Instagram rancang kemaskini ciri live, lebih 2 pengguna boleh tampil dalam satu skrin

Kebiasaanya, pengguna aplikasi Instagram boleh melakukan siaran langsung (live streams) dengan mengundang seorang sahaja pada satu-satu masa. Ia bererti, hanya dua akaun sahaja dibenarkan live dalam satu ruang.

Jika anda pernah lihat, apabila dua individu daripada berlainan akaun sedang live bersama, seorang pengguna akan berada di bahagian atas skrin manakala lagi satu di bahagian bawah.

Sumber

Instagram mahu kemaskini ciri live

Dalam satu wawancara rancangan YouTube iaitu Lilly Singh, A Little Late, temubual diadakan bersama Ketua Pegawai Eksekutif Instagram, Adam Mosseri. Beliau mengumumkan bahawa pelancaran pembaharuan ciri live bakal tiba dalam beberapa minggu akan datang.

Instagram berhasrat menawarkan kemampuan live yang boleh menampilkan sehingga 4 orang daripada akaun yang berbeza dalam satu skrin.

Sebelum ini, ujian ciri itu telah pun di lancarkan di India pada bulan Disember 2020. Oleh itu, ada individu yang sudah mencuba bersiaran langsung di Instagram dengan ramai peserta dalam satu-satu masa.

Dengan pembaharuan yang dikemaskini dalam ciri live ini, pengguna boleh memanfaatkannya dengan melakukan satu siaran langsung bersama beberapa pengguna lain dan mengupas sebarang isu. Ia boleh memberi faedah kepada penonton apabila isu yang dikupaskan berkaitan dengan satu pengetahun baharu.

Contohnya, beberapa orang pensyarah mungkin boleh mengupas sebarang isu secara langsung melalui Instagram. Tentunya, ramai pelajar dan pengikut akan menonton perbualan itu.

[Sumber: Malaymail]