Hospital swasta akan dibenarkan jadi pembekal vaksin, paling awal suku ketiga 2021

Dalam satu sidang media baru-baru ini, Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin berkata hospital swasta akan diberi kebenaran untuk berunding dengan pembekal untuk membeli vaksin Covid-19.

Pasaran swasta terima vaksin suku ketiga 2021

Walau bagaimanapun, beliau mengatakan penghantaran vaksin ke pasaran swasta kemungkinan besar akan dilakukan paling awal pada suku ketiga dan keempat tahun ini.

Hal ini kerana kelulusan vaksin Covid-19 yang memasuki pasaran Malaysia tidak mengikut jalan pintas, sebaliknya dikenakan syarat ketat bagi memastikan ia selamat, berkesan dan berkualiti. Lebih-lebih lagi jika vaksin yang memasuki Malaysia itu ialah vaksin baru.

Namun menurut Khairy Jamaluddin, golongan yang mempunyai ‘kekayaan’ tidak boleh berfikir bahawa mereka dapat membayar kos vaksin pada bulan ini atau bulan depan kerana seluruh dunia kekurangan bekalan vaksin.

Selain itu, dikatakan juga bahawa sektor awam dan swasta akan bekerjasama untuk penyediaan vaksin Covid-19. Vaksin itu adalah untuk syarikat dalam industri tertentu yang beroperasi di zon merah, dengan lebih daripada 5,000 pekerja.

Fasa pertama suntikan vaksin Covid-19 bakal berakhir tidak lama lagi dan akan diikuti fasa kedua pada 19 April 2021. Setakat 29 Mac, seramai 2 juta daripada 6 juta sasaran telah mendaftar untuk Fasa 2. Fasa 2 ini mensasarkan warga emas, penghidap penyakit kronik dan OKU.

[Sumber: Malaymail]