6 daerah di Selangor dikenakan PKP sehingga Hari Raya

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Ismail Sabri Yaakob petang ini mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikenakan terhadap 6 daerah di negeri Selangor. Perintah ini berkuatkuasa dari 6 sehingga 17 Mei 2021.

6 daerah tersebut adalah:

  1. Hulu Langat
  2. Petaling
  3. Gombak
  4. Klang
  5. Kuala Langat
  6. Sepang

3 lagi daerah iaitu Kuala Selangor, Sabak Bernam dan Ulu Selangor kekal dalam PKP Bersyarat (PKPB). Menurut Ismail Sabri, SOP yang sama di Kelantan dikenakan terhadap 6 daerah di Selangor.

Perintah ini dikenakan memandangkan penularan COVID-19 yang masih tinggi dan negeri Selangor mencatat kes tertinggi dalam negara sejak 20 April hingga kini. Rentas daerah dan negeri tidak dibenarkan melainkan urusan kecemasan.

Premis makanan seperti restoran, food truck, penjaja dan kiosk dibenarkan beroperasi dari 6.00 pagi sehingga 12.00 malam sahaja. Kedai runcit, serbaneka dan keperluan harian serta farmasi
juga dibenarkan beroperasi dari 6.00 pagi sehingga 10.00 malam.

Stesen minyak dibenarkan beroperasi dari 6.00 pagi sehingga 10.00 malam bagaimanapun stesen minyak di lebuhraya dibenarkan beroperasi 24 jam. Selain itu, hospital, klinik dan makmal perubatan boleh beroperasi seperti biasa.

Untuk operasi pasar harian, pasar tani, pasar awam dan pasar minggu dibenarkan beroperasi dari jam 6.00 pagi hingga 2.00 petang. Bazar ramadan di kawasan PKP masih dibenarkan beroperasi mengikut SOP ketat.

Bagi mengetahui SOP lanjut berhubung PKP di 6 daerah ini, boleh layari laman web www.mkn.gov.my.