Pusat Konvensyen MITEC akan dibuka untuk gantikan 2 Pusat Pemberian Vaksin

Sebuah Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang lebih besar akan dibuka di Kuala Lumpur. Pusat Konvensyen MITEC aan menggantikan PPV Dewan Komuniti Manjalara dan PPV Stadium Titiwangsa bermula 31 Mei 2021 ini.

Pusat Konvensyen MITEC (sumber)

MITEC dilaporkan mampu menampung kapasiti pemvaksinan sehingga 8,000 sehari. Dengan keluasan kira-kira 51 ribu kaki persegi, ia dikatakan akan meleraikan kesesakan dan memberi kemudahn kepada penerima warga emas dan yang memerlukan bantuan khas.

Menurut pengendali MITEC, hanya aka nada satu pintu masuk dan satu pintu keluar disediakan. Kemudian, tiada sebarang walk-in dengan harapan untuk mengambil vaksin dibenarkan dan sekiranya memerlukan bantuan, hanya seorang sahaja wakil yang dibenarkan masuk untuk tujuan tersebut.

Arena Axiata (sumber)

Selain MITEC, satu lagi PPV gergasi akan dibuka iaitu bertempat di Arena Axiata, Bukit Jalil. PPV ini akan menggantikan PPV Kompleks Sukan Desa Tasik dan PPV Kompleks Komuniti Muhibah. Axiata Arena akan menjadi PPV terbesar di negara ini apabila ia dibuka pada 7 Jun 2021 ini.

PPV Arena Axiata dikatakan mampu menyediakan kapasiti pemvaksinan melebihi 10,000.

Sumber: MalayMail