Sokongan Windows 10 akan ditamatkan dalam masa 4 tahun lagi

Sistem operasi Windows 10 yang digunakan oleh kebanyakan komputer masakini, akan ditamatkan sokongan oleh Microsoft pada 14 Oktober 2025. Kira-kira 4 tahun lebih dari sekarang.

Perkara ini bagaimanapun bukan diumumkan secara terbuka oleh Microsoft. Sebaliknya ia dilaporkan oleh Thurrot, yang menemuinya di dalam laman web sokongan kitaran Windows 10. Ini melengkapkan 10 tahun sokongan Windows 10 sejak dilancarkan, jangka waktu yang sama diberikan Microsoft untuk sokongan sistem operasi lain mereka sebelum ini.

Bagaimanapun ia bukanlah mengejutkan. Microsoft dikatakan telah meletakkan tarikh akhir sokongan Windows 10 sebagai petunjuk bahawa sistem operasi serba baru akan tiba tidak lama lagi. Buat masa ini, orang ramai menggelarnya sebagai Windows 11.

Microsoft telah mengumumkan satu acara pelancaran pada 24 Jun 2021 dengan tema “Next Generation of Windows”. Acara Microsoft ini akan bermula pukul 8 pagi waktu pasifik, bersamaan 11 malam waktu Malaysia.

Sudah banyak petunjuk diberikan Microsoft tentang apa yang akan tiba di sistem operasi akan datang mereka. Selain antaramuka serba baharu, Microsoft menyatakan bahawa ia akan mengubahsuai sepenuhnya Windows Store agar ia boleh menjana pendapatan buat pembangun perisian. Sama seperti Apple AppStore dan Google Playstore.

[Sumber: The Verge, Thurrot]