Pejalan kaki di Bukit Bintang kini boleh melintas secara bersilang seperti di Shibuya

Jalan Bukit Bintang adalah salah satu laluan yang dipenuhi ramai pejalan kaki. Selain memiliki banyak kompleks membeli-belah di sekitarnya, terdapat juga stesen MRT dan Monorel berhampiran.

Berkuatkuasa 19 Jun 2021, bagi memudahkan lagi pejalan kaki bergerak, DBKL telah membuat sedikit perubahan di simpang Jalan Bukit Bintang dan Jalan Sultan Ismail. Salah satu kawasan paling sibuk untuk pejalan kaki di Bukit Bintang.

Kini simpang ini menyediakan lintasan belang kuning secara bersilang. Pejalan kaki boleh melintas jalan ke semua arah serentak, menjimatkan masa dan pergerakan.

Sebelum ini, pejalan kaki perlu menunggu dua kali lampu hijau yang berbeza, jika mahu melintas ke seberang. Dengan cara ini, ia boleh dilakukan dalam satu lampu hijau yang sama.

Sedikit sebanyak, perkara ini menyerupai lintasan silang paling ramai digunakan manusia di dunia, iaitu lintasan Shibuya. Mungkin kita dapat melihat aksi seperti di dalam filem Tokyo Drift, di simpang Jalan Bukit Bintang dan Jalan Sultan Ismail di masa hadapan.

[Sumber: DBKL]