Pelanggan Netflix boleh akses permainan di platform itu kelak, tiada kenaikan harga dikenakan

Baru-baru ini, Netflix ada mendedahkan bahawa mereka akan menambah permainan dalam aplikasi penstrimannya. Mereka melihat permainan sebagai satu lagi kategori kandungan baru, sama seperti pengembangan kandungan filem asli, animasi dan rancangan tanpa skrip di Netflix.

Permainan tersebut akan diberikan kepada pengguna, tanpa mereka menaikkan harga langganan dan tidak mengenakan caj tambahan. Ia sama seperti filem dan drama siri di platform itu.

Menurut Netflix, perkara ini akan dimulakan dengan memfokuskan kepada permainan di peranti mudah alih seperti di telefon pintar dan tablet. Permainan akan muncul dalam satu bahagian sendiri, sama seperti bahagian dokumentari atau siaran khas.

Bagi memastikan rancangan ini berjaya, Netflix telah mendapatkan khidmat Mike Verdu iaitu bekas Naib Presiden Facebook. Beliau sebelum ini ditugaskan bekerjasama dengan pembangun permainan, membawakan permainan dan kandungan Facebook ke headset Oculus VR milik Facebook.

Bahagian permainan di Netflix akan dikembangkan lebih lanjut dalam beberapa bulan akan datang dan beberapa peranan berkaitan akan diiklankan di laman web syarikat itu.

Buat masa ini, masih belum ada lagi perincian mengenai jenis permainan yang akan tersedia dan belum diketahui bila ciri ini akan ada. Cuma ia dilaporkan akan menemui pengguna dalam beberapa tahun akan datang.

Menarik juga usaha Netflix ini, bayangkan jika siri Stranger Things atau Chilling Adventures of Sabrina dijadikan permainan aksi, sudah tentu ianya akan menjadi satu perkara yang menyeronokkan kepada penggemar siri tersebut.

[Sumber: 9TO5Google, TheVerge]