Jika anda berasa tidak dapat menghantar mesej di WhatsApp, anda tidak keseorangan kerana masalah ini telah melanda di kebanyakan tempat di dunia. Malah, perkhidmatan Instagram, Facebook dan Messenger turut terganggu seiring dengan Whatsapp.
Perkara ini diakui oleh Whatsapp sendiri di mana mereka telah menghantar tweet tentangnya. Bagaimanapun, punca masalah masih belum diketahui.
We’re aware that some people are experiencing issues with WhatsApp at the moment. We’re working to get things back to normal and will send an update here as soon as possible.
— WhatsApp (@WhatsApp) October 4, 2021
Thanks for your patience!
Disebabkan gangguan ini, terdapat beberapa perkhidmatan yang menggunaka Facebook Login turut terkesan. Antaranya Pokemon Go, di mana pembangunnya, Niantic menyatakan bahawa mereka sedang meneliti masalah yang dihadapi pemain. Dipercayai akibat Facebook.
We’re looking into reports of errors associated with Facebook login, and will update here once we have more information. We apologize for any inconvenience caused, thanks for your understanding.
— Niantic Support (@NianticHelp) October 4, 2021
Gangguan serangkai Whatsapp, Instagram dan Facebook ini bukanlah kali pertama. Malah, ia tidak menghairankan apabila sering menimbulkan masalah bersama, kerana ketiga-tiga perkhidmatan ini di bawah syarikat yang sama iaitu Facebook.
Mungkin ada masalah dengan sistem pelayan Facebook. Semua orang harus bersabar dan cuba menggunakan perkhidmatan alternatif untuk menghantar mesej kepada kenalan dan saudara.
[Sumber: 9to5mac]