fbpx

Casio G’zEYE Kamera Aksi Dengan Bentuk Seperti Arc Reactor

Casio telah menyuntik teknologi daripada produk G-Shock mereka kedalam sebuah kamera aksi yang digelar mereka sebagai G’z Eye (GZE-1). Ia membolehkan Casio menjadikan GZE-1 tahan lasak seperti sebuah jam tangan G-Shock.

GZE-1 memiliki bentuk seperti jam tangan ikonik itu termasuklah pada susunan butang fizikal untuk mengawal kamera itu. Daripada sudut kelasakkan, kamera ini menyerap hentakkan dan gegaran akibat jatuh daripada ketinggian 4 meter.

Tahap kekalisan airnya juga agak luar biasa. Tidak memerlukan sebarang perumah tambahan, ia mampu menyelam sehingga 50 meter tanpa masalah. Cabaran padang pasir juga boleh ditempuhinya kerana ia menangkis segala debu pada tahap IP6X dan juga mampu menahan suhu ekstrim sehingga -10C.

Spesifikasi elektroniknya yang terus menghilangkan keghairan. Sungguhpun memiliki sensor CMOS 21.14MP, ia hanya mengunakan kira-kira 6.9MP untuk tujuan merekam.

Anda boleh meraka video pada resolusi setinggi HD Penuh pada kadar 30fps ataupun video gerak perlahan 240fps pada resolusi cuma 512 x 384. Yang baiknya adalah GZE-1 diberikan bateri yang agak besar iaitu 1,500mAh.

Casio GZE-1 akan mula dijual 27 Oktober ini di Jepun pada hargay ang belum diumumkan.

 

[Sumber: Casio]

BACA  Aplikasi penjejak bas Rapid KL akan sedia digunakan awal tahun depan