Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

PKP dijangka ditamatkan pada 14 April, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kembar Seiras Akali Face ID Pada iPhone X

Salah satu revolusi yang dibawa iPhone X kedalam barisan telefon pintar Apple adalah menyisihkan butang perumah yang sekian lama ikonik pada iPhone. Ia disebabkan penggunaan skrin berbingkai nipis yang mengehadkan ruang untuk menempatkan apa-apa komponen fizikal pada bahagian depan.

Akibatnya, butang Touch ID terpaksa disisihkan dan digantikan dengan Face ID.

Ramai sedia maklum yang fungsi Face Unlock pada Android langsung tidak boleh diharapkan. Mana taknya, menggunakan gambarpun telefon itu boleh dibuka. Apple menyanggah dengan menyatakan Face ID adalah jauh lebih kompleks berbanding Face Unlock Android tapi Mashable berjaya membuktikan yang kembar seiras mampu menewaskan sistem keselamata Face ID.

Itulah ujian yang telah mereka jalankan terhadap iPhone X baru-baru ini. Menggunakan dua pasang kembar seiras, sistem Face ID gagal untuk membezakan tuan punya telefon walaupun tanpa kaca mata.

Kedua-dua Touch ID dan Face ID adalah penyelesaian keselamatan biometrik yang dibangunkan Apple. Berbanding Touch ID yang menggunakan cap jari, Face ID menggunakan bentuk kepala sebagai kunci digital. Tapi, ramai yang skeptikal dengan penyelesaian dek tahap kejituan yang tidak diketahui.

Apa anda yakin dengan kamampuan Apple melindungi data sensitif dalam telefon anda?

[Sumber: Mashable]

 

 

BACA  Apple memanggil semula iPad Air (2019) untuk diganti skrin percuma