Kebarangkalian Menang Mesin Slot Lebih Tinggi Daripada Stesen Angkasa China Jatuh Di KL

Kecoh sebentar tentang sebuah stesen angkasa yang akan jatuh di Malaysia entah bila dan dimana. Memang ada stesen angkasa sudah tidak digunakan lagi dan orbitnya semakin mereput dan dijangka jatuh ke bumi sekitar April 2017. Tiangong-1 adalah sebuah stesen angkasa China yang sudah tidak digunakan lagi dan dianggap sebagai sampah angkasa.

Walau bagaimanapun, Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) sudahpun mengeluarkan kenyataan rasmi yang kebarangkalian untuk ia jatuh di Kuala Lumpur adalah 0.0000699%. Ia jauh lebih rendah daripada kebarangkalian anda menang mesin slot iaitu sekitar 0.032%.

Bagaimana ANGKASA hadir dengan angka sedimikian?

Yang pertama adalah orbit Tiangong-1 meliputi kawasan seluas 3.4786 juta km2. Kawasan yang mungkin menjadi lokasi terhempas adalah 43 darjah utara dan 43 darjah selatan daripada garis khatulistiwa.

Daripada 3.4786 juta km2 itu, Kuala Lumpur hanya berkeluasan 243.65 km2 ataupun 0.00007% daripada kawasan orbit Tiangong-1.

Tapi anda tidak perlu risau kerana puluhan agensi angkasa sedang memantau rapat perkembangan objek ini. Antaranya adala ESA, NASA, JAXA, CNSA, serta ANGKASA sendiri.

Tekan pautan ini jika anda ingin lihat pergerakkan Tiangong-1 secara masa nyata. Ia bergerak sepantas 27,828km/jam.

BACA  Realme X masih jauh untuk menyertai kelas flagship