Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Jerman haramkan Jam Pintar kanak-kanak kerana isu keselamatan

Jerman yang terkenal dengan teknologi kejuruteraannya, mengumumkan pengharaman jam pintar kanak-kanak dari digunakan di dalam negara. Malah, Agensi Rangkaian Persekutuan (Federal Network Agency atau FNA) mengarahkan ibubapa menghapuskannya dengan segera.

Ini kerana ia dilihat menceroboh ruang peribadi. Melalui aplikasi, ibubapa boleh memantau lokasi dan keadaan persekitaran anak meraka. Tetapi ia juga membolehkan mereka mendengar perbualan anak-anak tanpa disedari. Lebih teruk lagi, ia digunakan untuk mendengar pengajaran guru-guru di dalam kelas.

Perkara ini berlaku kerana kurangnya peraturan berkaitan peranti ‘internet-of-thing‘ atau IoT. Lohong yang terdapat dalam peraturan ini membuatkan pencipta peranti seperti jam pintar kanak-kanak, menghasilkan peranti yang tidak selamat.

Salah satu contoh ditemui oleh Majlis Pengguna Norway (Norwegian Consumer Council atau NCC) terhadap beberapa jam pintar seperti Gator dan GPS for kids. Peranti ini mempunyai banyak kelemahan termasuk menghantar data tanpa enkripsi.

Bermakna, sesiapa yang tahu asas menggodamnya boleh menggunakan untuk mengesan lokasi kanak-kanak atau menjadikan kanak-kanak tersebut berada di lokasi berlainan. Gator dan GPS for kids memaklumkan ia telah memperbaiki masalah keselamatan ini.

Di Malaysia, jam pintar kanak-kanak juga banyak dijual. Antara model yang boleh didapati di Malaysia adalah seperti Tencent QQ Watch. Malah ia pernah ditawarkan oleh Maxis.

Tetapi telco lebih banyak menggunakan servis berasaskan aplikasi untuk memantau anak-anak. Bermakna, ia memerlukan telefon pintar yang boleh didapati dengan harga lebih murah, atau lebih mahal.

Pengharaman oleh Jerman ini dilihat langkah pertama memperketatkan undang-undang berkaitan peranti IoT. Dengan ini, diharapkan penghasil IoT akan memperketatkan juga keselamatan dalam perkakas IoT mereka.

Jika telefon pintar dilarang di bawa ke sekolah, adakah jam pintar juga perlu dilarang dari digunakan pelajar di sekolah? Apa pendapat anda?

BACA  Telco ini tawarkan prabayar Internet 20GB pada RM15 untuk yang layak

[Sumber: BBC]